„Ich bin ein Berliner.”

„Ich bin ein Berliner.”, Németország, Berlin-Brandenburg, Berlin, 2018-11-08, Reggeli
  • „Ich bin ein Berliner.” starstarstarstar
  • Németország | Berlin
  • Időpont: 2018-11-08 | 4 nap / 3 éj
  • Ellátás: Reggeli
  • Közlekedés: repülő | BUD
  • már 119 900 Ft-tól
  • Árlista és ajánlatkérés
Értékelés:
Ellátás
Reggeli
Program
„Ich bin ein Berliner!”
Töltsön egy hétvégét Zentai Péterrel – Berlinben... másként
Időpont: 2018 november 9-12


John F. Kennedy néhai amerikai elnök 1961-ben - az épphogy megépült Berlini Fal tövében, a Brandenburg-i Kapu nyugati oldalánál - elhangzott legendás szavai adják a program apropóját. Kennedy egyetlen – tört németséggel előadott - rövid mondata pontosan fejezte ki az emberiség szabadságban élni akaró részének együttérzését, együvé tartozását a Szovjet és NDK-s diktatúra által egymástól és a nagyvilágtól kollektív elzártságra ítélt keleti és (áttételesen) nyugati berlini polgárokkal. Csaknem harminc évvel később, pedig ők, a berlini polgárok voltak azok, akik 1989. november 9-ére virradóra „saját két kezükkel” nekiláttak a Fal szétszedéséhez, lebontásához.
A történelmi jelentőségű novemberi napok évfordulójára időzítettük páratlannak ígérkező - divatos szóval élve: exkluzív - hosszított hétvégés kirándulásunkat Németország – de sok profi utazó szerint egész Európa - immár egységes szellemi, kulturális fővárosába.
Tervezett utunk exkluzivitását egy szubjektív tényező hivatott biztosítani: berlini - szó szerinti értelemben vett – kalandozásunk kalauza ezen egyszeri alkalommal a Magyar Rádió volt berlini tudósítója, Zentai Péter lesz.


Részletes program1. nap - november 8 (csütörtök)

Érkezés repülőgéppel a délelőtti órákban Budapestről Berlinbe. A modern világvárosi art- és design szállónkhoz vezető út egy – kalauzunk által előlünk is titkolt – meglátogatandó meglepetést is tartogat.

Az első berlini nap délutánját a környék politikai és kulturális „pikantériáinak” felfedezésével töltjük. Sétánk a hoteltből kilépve szó szerinti és átvitt értelemben is balra: Berlin „NDK-s központjába”, a legendás Alexander Platzra vezet. Onnan megint „ vissza-jobbra” fordulunk, Berlin Mitte (értsd Kelet-Berlin központ) azon régiójába, amely totálisan megtagadta „NDK-s múltját” és minden porcikájában a kilencszázhúszas évek kozmopolita, sokszínű, ultra-szabados életét, kultúráját, valamint a divatbeli és a kortárs képző- és színház művészeti életben betöltött vezető szerepét idézi. A meghökkentő város-arculatra, az építészeti megoldásokra, az átlagos turisták szeme elől „tikolt” kapualjakra, galériákra, kiskocsmákra fókuszálunk, és még elsétálunk - vagy egy megállónyit utazunk magas vasúttal - a harmincas évek Berlinje, az NDK Berlinje és a ma Berlinje patinás bevásárló utcájába, a Friedrich Strassen, melynek nevezetességeit kalauzunk külön is ismertetni fogja. Nem hagyjuk ki – ha már arra járunk - a Checkpoint Charlie-t, a hidegháború idején világszerte fogalommá lett ikonikus „határ-állomást”, a kelet-nyugati átjárót, ahol a hatvanas évek legelején nem egyszer néztek „farkasszemet” szovjet és amerikai tankok - egymástól ötven méternyi(!) távolságból.
A kora estébe nyúló sétánkat Berlin (értsd Kelet-Berlin) központjában egy hamísitatlan ó-berlini, klasszikus vendéglői vacsorával fejezzük be.

2. nap – november 9 (péntek)

November 9-ére, a Fal leomlásának évfordulójára esik ugyan túránk második napja, de ez nem befolyásolja a város hétköznapi életét. Nem ünnepnap ez. Vajon miért nem? Ennek magyarázatával is szolgálnak az erre a napra tervezett programjaink. Tény mindenesetre, hogy a németek eleve nem csinálnak „nagy felhajtást” az ünnepekből, a berliniek pláne nem. Mi, magyar látogatók mindenesetre - e jelenség jobb megértése végett is - megtekintjük délelőtt a szállásunktól U-bahn-nal néhány megállónyi távolságra található, a város történetét, kulturális, szellemi, tudományos, ipari, építészeti fejlődését bemutató Märkisches Múzeum-ot.
A múzeumból megint csak földalattival (U-Bahn) átmegyünk az Unter den Linden sugárút legendás kultúr- és politikatörténeti emlékhelyéhez, a Brandenburgi Kapuhoz. Az oda vezető „zarándoklatunknak” rendkívüli aktualitást ad, hogy e napon, november 9-én emlékezik meg Berlin és Németország népe a Fal leomlásának évfordulójáról. A Kapu és környéke megtekintését követően szokatlan, felettébb különös városnéző busztúrát teszünk. Ez legyen meglepetés mindannyiunk számára!
Délután egy – a már előző nap és aznap délelőtt is meglátogatott Unter den Lindenhez, illetve az abból nyíló neo-elegáns bevásárló utcához, a Friedrich Strassehez képest - totálisan másik, az etnikai sokszínűséget reprezentáló, rohamosan fejlődő, egy szegény nyugat-berlini miliőből izgalmas, egyidejűleg nyugatias és orientális világba fogunk csöppenni: Kreuzberg és Neukoelln határtérségébe. A késői ebédet (korai vacsoránkat) ebben a negyedben, Berlin egyik kulináris központjában, a kis vendéglők, kávéházak tucatjait kínáló Bergmann strasse egyik nevezetességében, a Marheineke piac-csarnokban költhetjük el. E csarnokon belül – a pesti Hold utcai piachoz, de még inkább a Barcelonából ismert kulináris piaccsarnokok világát idéző koncepció alapján – német, olasz, francia, spanyol séfek, igazi berlini hentesek és pékek konyhái közül válogathatunk: tudnivaló, hogy a kulinaritás Berlinben a várost egyre inkább meghatározóvá tevő sokféle kortárs művészet egyik szerves részévé válik. Ennek lehetünk tanúi a Bergmann Strasse-n és annak teljes környékén.
Ettől függetlenül kalauzunk előzőleg, még aznap délután bemutatja az említett csarnoktól két földalatti megállóra - de gyalog sem messze - található, a huszadik század elejének architektúráját prezentáló elegáns, szecessziós épületek tövében, a Maybach Ufernél található török -arab piacot is. (Nem akadályozunk meg senkit abban, hogy ott is elfogyasszon némi gusztusos, egzotikus incsiklandó finomságot). A látogató ezen az úgynevezett „török piacon” - túlzás nélkül – egyszerre érezheti magát Istambulban, Marokkóban, Párizsban, Barcelonában, Párizsban és persze Berlinben. . Onnan végig sétálunk a folyóparton, betekintünk a környékre jellemző – kalauzunk szerint elképesztően gyönyörű - lakóházak udvaraiba, lépcsőházaiba, muszlim imaházaiba, zsinagógájába: egy olyan mikrokörnyezetben mélyülhetünk el, amely „ maga Európa, tulajdonképpen az egész világ”. E pénteki nap estéjét a mai Berlin világába szervesen beépült mediterrán-közel-keleti környezetben, egy nápolyi család pizzeriájában töltjük jófajta olasz borok és sajtok társaságában

3. nap – november 10 (szombat)

Utazásunk 3. napjának délelőttjén a szűkebb kelet-berlini belvárosból, az úgynevezett Scheunenviertelből - más néven zsidó negyedből – akár gyalog, de inkább magas vasúttal (S-Bahn) átrándulunk a háború előtti Berlin másik nagy, az NDK-s időkben szintén lezüllesztésre ítélt, mára azonban nagypolgári, pezsgő életet sugárzó, jellegzetesen jobb módú, jellegzetesen fiatal és sok gyerekes nem „kelet-német”, hanem „nyugat-német” családok lakta Prenzlauerbergbe. Annak egyik méltán népszerű, nálunk szokatlanul méretes – friss tengeri csemegéket is magában foglaló - választékot kínáló, kistermelői piacán illetve annak környékén költjük el a szombati ebédet. De még ebéd előtt felkeresünk műtermében egy Berlinben élő, Németországban, s immár Amerikában is sikeres magyar szobrász- és festő művészt, Varga Mátyást .Tőle várjuk az autentikus válaszokat arra, „mit tud Berlin” ami miatt – vendéglátónk, illetve hozzá hasonlóan európai, észak-amerikai, ázsiai művészek ezrei! – e várost választják alkotóműhelyükként.
Délután egy másik, az átlagos turisták számára ismeretlen, „titkos helyet” keresünk fel: egy hatalmas bukert. A náci időkben létesített, részben földalatti építmény multimediális, interaktív feldolgozását adja mindannak, ami a harmincas, negyvenes, majd az ötvenes, hatvanas években történt Németország kellős közepén. Tulajdonképpen egy „történelmi show”-nak leszünk a tanúi, mely megérteti miért és miként tudta és tudja befolyásolni legalább száz éve a világ sorsát e nagyváros: Berlin.
A búcsúestét a háborút követő néhány évtizeden át a nyugati világ kirakatának titulált Nyugat-Berlin mindmáig roppant eleganciát tükröző főutcáján, a Kurfürstendamm-on és annak környékén töltjük. Kalauzunk ezen a részen bemutatja az általa nemrég felfedezett új építészeti csodákat, kultúrális-művészeti központokat, melyek tetőteraszai, az azokhoz kapcsolódó bárok és vendéglők a legcsekélyebb mértékben sem elcsépelt panorámát kínálnak az esti, az éjszakai Nyugat-és Kelet Berlinről.

4.nap – november 11 (vasárnap)

Délelőtt transzfer a szállodából a repülőtérre, majd hazautazás Budapestre.
Az ár tartalmazza
-repülőjegyet kézipoggyásszal
-a szállást a megadott ellátással
-berlini városkártya
-reptér-hotel-reptér transzfert
-magyar nyelvű idegenvezetést
Az ár nem tartalmazza
-fakultatívan köthető útlemondási biztosítást (1,5%)
-fakultatívan köthető baleset betegség és poggyász biztosítást (2360 Ft/fő)
Árlista és Ajánlatkérés

Személyek összetétele
Kalkuláció
Szoba
Pótdíjak, illetékek és egyéb árak
Sztornó biztosítás: 0
Kalkulált részvételi díj: 0
A megrendelő elérhetőségei
Utasok adatai A megrendelő adatai másolása az 1. utashoz
Megszólítás Keresztnév Vezetéknév Születési idő (EEEEHHNN)
 
Megjegyzés:

Az Ajánlatkérés elküldésével pontosítjuk Önnek az árakat és ellenőrizzük a szabad helyeket. Az Ajánlatkérés elküldése után értesíteni fogjuk a szabad helyekről és az irodánk lehetőség szerint (erről minden foglalásnál irodánk tájékoztatást adunk) opciós foglalást készítünk, további információkat nyújtunk Önnek a foglalás menetéről. Fel szeretnénk hívni figyelmét arra, hogy Ön, mint az üdülés megrendelője, egyben az összes lejjebb felsorolt résztvevőnek a képviselője is, mint mifelénk, mint az üdülés szervezője felé. Ezúton felvállalja az üdülés megrendeléséből származó pénzügyi tartozás fedezésének felelősségét. A foglalási lap elküldésével még nem jön létre az utazási szerződés, az csak a foglalásra küldött Foglalási visszaigazolásban leírt feltételek szerint, a részvételi díj előlegének vagy a teljes összegének irodánkhoz történő beérkezése után jön létre.

A végleges ár a dolgozónk által meg lesz erősítve. A gyermekeknek szóló kedvezmény, a gyermekeknek kínált ár csak a pótágyon megszálló gyermekekre érvényes, azaz két felnőtt és egy gyermek esetén. Ha a szállás formája apartman, stúdió, akkor az egy személynek szánt ár csak a teljes kapacitás elfoglalásánál érvényes. Ha másként van feltüntetve, akkor ez nem érvényes.

Ha a honlapunkon véghezvisz egy rezerváció kérelmét, leellenőrizzük az aktuális kapacitást, a távozás és érkezés pontos időpontját, az aktuális árat és minden kötelező és nem kötelező illeték árát. Ahogy mindent leellenőriztünk és igazoltunk, azonnal értesítsük önt, megerősítsük a foglalását, és ez után elküldjük a kitöltött utazási szerződést és az iránymutatót, hogy kell mindent elintézni. Az árak, időpontok és kötelező illetékek árának változásának lehetősége fenntartva

A végleges árat az összes illetékkel beleértve, a távozások és érkezések pontos időpontját természetesen szívesen lekérjük önöknek a kérdéseik alapján. Az ár a repülőjegy és a kötelező illetékek árának változásával módosulhat (repülőtéri és biztonsági illetékek, üzemanyag pótdíj és hasonlók szerint). A pontos időt a légitársaságok általában 5-7 nappal a felszállás előtt pontosítsák. Hamarabb ezt nem tudjuk pontosan meghatározni.,

A GPS koordináták nem elérhetőek

UI