Velence Vogalonga

Velence - Vogalonga

Látogass el idén Velencébe, és vegyél részt a csodás Vogalonga fesztiválon!

Velence egy világhíres város. Mindenki különlegesnek tartja – van, aki a csatornák alkotta utcákat tartja a egyedülállónak, van, aki azt a rengeteg színes, hangulatos fesztivált, amik itt kerülnek megrendezésre. A Vogalonga nevű vízi felvonulás is egyike azoknak az okoknak, amelyek Velencét a világ legfantasztikusabb városainak listájára juttatta. Hagyományosan minden évben Pünkösd napján tartják meg ezt a neves eseményt, amelynek az a célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a lagúna szépségére, és arra, hogy a nagyobb hajók és motorcsónakok komoly károkat okozhatnak benne, illetve a házakban. Ma már akkora az érdeklődés a fesztivál iránt, hogy minden évben hatalmas tömegeket mozgat meg, hiszen egyre többen vannak, akik látni szeretnék ezt a remek eseményt – vagy mindjárt részt is venni rajta. Akinek csak egy kis rajongás is él a szívében az evezés, hajózás, vagy akár a felvonulások iránt, annak itt a helye!

A Vogalonga felvonulás hagyománya

A Pünkösd egy érdekes nap: rengeteg helyen fűződnek hozzá különféle tradíciók. Ami azt illeti, Velencének is megvan a Pünkösdi-mulatsága: már több mint negyven éve kerül sor a híres-nevezetes Vogalonga rendezvény megtartására. A vidám, színes fesztivál célja, hogy felhívja a figyelmet a lagúna szépségére, és arra, hogy ezt a különleges gyönyörűséget óvni kell – többek közt a motor hajtotta vízi járművek okozta károktól.

Az első hivatalos Vogalonga megrendezésére 1975. május 8-án került sor. Hatalmas sikert aratott a körülbelül ötszáz induló hajó, és az ezerötszáz résztvevő. Egy ágyúdörrenésre indult meg a mezőny, és ezután már csak egy valami múlta felül az evezők csapkodásának és a nézők szurkolásának hangzavarát – a jelenlévők dörömbölő szívverése.

A Vogalonga egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvend, ma már hatalmas tömegek érkeznek a lagúnában, hogy részt vehessenek a színpompás felvonuláson. Itt kicsi és nagy, profi és amatőr hajó, kenu, csónak egyaránt megtalálható – ám a résztvevők csakis kézi erővel működő úszó alkalmatosságokkal indulhatnak.

A Vogalonga útvonala

A Vogalonga útvonala épp oly színpompás és érdekes, mint maga a mezőny. Amikor eldörren az ágyú, a résztvevők a Szent Márk tér melletti öbölből indulhatnak. A Szent Márk tér már magában is megér egy misét: ezen a csodálatos helyen található több fontos velencei látnivaló: a Doge palota a sóhajóhíddal, a Szent Márk-székesegyház, a Campanille és az Óratorony.

A hajósok majd kifutnak a tengerre, ahol aztán érintik majd a Murano és a Burrano szigeteket, majd a Canal Grandon keresztül visszatérnek Velencébe. Az útvonal olyan, a városon belül található csatornákat is érint, amelyek amúgy rejtve maradnának a kíváncsi turisták szeme elől.

Bár minden induló kap rajtszámot, a célba érő hajósokat pedig emlékéremmel, és oklevéllel jutalmazzák, ez inkább barátságos találkozónak mondható, nem versenynek… Persze könnyen meglehet az is, hogy kialakul egy igazi versengés, esetleg egy kisszabású vízi csata!