Oktoberfest – bajor sörfesztivál

Aktuality
Oktoberfest – bajor sörfesztivál

Oktoberfest – bajor sörfesztivál

2016-06-15

A világ egyik legnagyobb népünnepélyéről van szó, amely évente közel 6 millió embert hoz lázba. 1810 óta rendezik a müncheni Theresienwiesén és a sörfőzdék erre az alkalomra különleges sörrel készülnek, amelynek magasabb az alkoholtartalma. Idén rendezik meg a 183. Oktoberfestet, szeptember 17 és október 03. között.

Az első Oktoberfestnek nem sok köze volt a sörhöz, Lajos trónörökös herceg esküvője kapcsán hívták meg München város lakosait és a már említett Theresienwiesén (Teréziamező) nagyszabású lóversenyt rendeztek 1810. október 12-én. A későbbi I. Lajos király vette el Terézia Sarolta szász hercegnőt, az ő tiszteletére nevezték el a mezőt is. Az antik görög olimpiai játékok mintájára inkább sportos volt az ünnepség, erre –köztünk szólva- ma már szinte semmi nem utal. A bajor királyi udvar úgy döntött, hogy a következő évben is megismétli a rendezvényt. A házasság politikai szempontból sikeresnek volt mondható, bár a férj a későbbiekben elhíresült kicsapongásairól.


Hamarosan a München városa átvette a rendezés lehetőségét, ettől kezdve minden évben megtartották és kibővítették körhintával, sorsjegyárusítással, tekepályákkal, mászókákkal illetve mutatványosok, zenészek is gondoskodtak a hangulatról. A század végére inkább népünnepély színezete lett, meghosszabbították, áttették a verőfényesebb szeptemberre, csak az utolsó napja nyúlt át októberre. Elmaradhatatlan tartozéka lett a sült csirke is, és az árusító bódékat hamarosan elektromos áram segítségével világították meg. Fontosabb ennél, hogy engedélyezték a sör árusítását is. Felállították Bavaria szobrát is és a hírességek csarnoka (Ruhmeshalle) is helyet kapott a réten. 1950 óta verik csapra az első hordót ünnepélyes keretek között, a tradicionális lóverseny pedig szépen lassan elmaradt. Manapság számos olyan látványosság fogadja az idelátogatókat, amelyek emblematikusak: elmaradhatatlan például száz éve az óriáskerék, a Krinolin névre hallgató körhinta, a toronycsúszda (Toboggan), több hullámvasút is és a Powertower, a szabadesés torony. 2010-ben a sörfesztivál 200. évfordulójára felállítottak egy történelmi részt, az Oidn Wiesn-t, ahol hagyományosan lehet megünnepelni az Oktoberfestet, ahogy a régi szép időkben. A nagy sikerre való tekintettel, azóta is felállítják, 3 euró ellenében családiasabb hangulatban is lehet ünnepelni.


Az Oktoberfest több mint 200 éves fennállása óta csupán 24 alkalommal maradt el. Az első alkalommal a napóleoni háborúk, később kolerajárvány és a porosz-osztrák, illetve a német-francia háborúk miatt nem rendezték meg. Az első és második világháború alatt, illetve azután sem kortyoltak sört a fesztiválon, de az 1923-24-es infláció is meggátolta a megrendezését.


Napjainkban nemcsak Németországból és Európából jönnek a sört és a jó hangulatot kedvelők, hanem egyre gyakrabban látogatnak el ide japánok, ausztrálok, amerikaiak is. A hagyományokat kedvelők érdekében a sátrakban 18 óráig csak tradicionális fúvószenét játszhatnak, a modernebb zene csak később jöhet. Az alkoholfogyasztás szabályaira a vendéglátók nagyon odafigyelnek.


A tradicionális müncheni sörfőzdék mind sátrakkal képviseltetik magukat, de ezek mellett még van néhány kisebb is. Részletes információt a város honlapjáról lehet letölteni. Az 1 literes söröskorsók a sörfőzdék tulajdonai, minden évben újból terveztetik azokat, természetesen meg lehet vásárolni, ha valakinek megtetszik. 100.000 ülőhely várja a sörkóstolókat és 12.000 embernek ad munkát a rendezvény. Évente 60.000 hektoliter sör és 500.000 sült csirke fogy el. Egy jó pincérnő másfél másodperc alatt csapol egy liter sört. A rendezőknek 1000 tonna hulladékkal kell megküzdeniük és 2,7 millió kilowattóra az energiaigénye.

Németország területén másutt is tartanak sörfesztiválokat, de Kanadában és Brazíliában is sikeresek az ehhez hasonló rendezvények.
Maga az Oktoberfest ingyenes, de érdemes a sátrakban előre helyet foglalni, mert ha azok megtelnek, akkor a bejáratot lezárják. A kisgyerekesek vegyék figyelembe, hogy 6 éves kor alatt 20.00 óráig maradhatnak a zajártalom miatt a kicsik, a babakocsikat szombatonként nem látják szívesen. Állatokat sem lehet bevinni, ez alól kivételek a vakvezető kutyák. A talált tárgyak osztályán évente 4000 tárgyat tartanak nyilván, hagyományosan legalább egy kivehető fogpótlást.


Azok a hölgyek, akik igazán adnak magukra „dirndl”-ben jelennek meg, de az uraknak is jól állhat a bőrnadrág „loferl”-lel (amolyan fél zokni, ami csak a vádlit takarja) és a huncut kalpaggal. Akinek nincs kedve az autentikus viselethez, annak is érdemes a sörfőzők bevonulását megnézni, mert nagyon sok szép színes népviseletet láthatnak.